Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Θηλασμός:11 μύθοι καταρρίπτονται από τους επιστήμονες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ  ΤΗΝ 
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει άπειρες συμβουλές και κανόνες  για τον θηλασμό. Έτσι καταλήγουμε να ακούμε τόσα πολλά πράγματα για τον θηλασμό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ποια όχι. Οι ειδικοί επειστήμονες Rebecca Schiller και Rosie Dodds  σύμφωνα με την telegraph.co .uk.  καταρρίπτουν 11 μύθους του θηλασμού:

Δεν μπορούν να θηλάσουν όλες οι γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας, πάνω από το 99% των γυναικών  μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για να θηλάσουν. Αυτό συμβαίνει αρκετά γρήγορα σε άλλες γυναίκες σε σύγκριση με άλλες, αλλά όλες αναπαράγουν γάλα για τις ανάγκες των μωρών τους.  Υποστηρίζουν πως όσο περισσότερο γάλα χρειάζεται ένα μωρό τόσο περισσότερο αναπαράγει η μαμά.
Δεν μπορείς να το κάνεις για 18 μήνες.
Το Πανεπιστήμιο Brunel προτείνει ότι οι 18 μήνες είναι ο προτεινόμενος χρόνος που πρέπει να θηλάσει μια μαμά Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως πρέπει να για τουλάχιστον 2 χρόνια. Όμως οι ειδικοί Rebecca Schiller και  Rosie Dodds θεωρούν πως είναι στην απόφαση της κάθε μητέρας για το πόσο χρονικό διάστημα θα θηλάσουν. Όμως ο απαραίτητος χρόνος θηλασμού είναι τουλάχιστον 6 μήνες.
Ο θηλασμός δεν είναι και  τόσο διαφορετικός όσο το βρεφικό γάλα του εμπορίου.
Τα 2 είδη γάλακτος προφανώς και είναι διαφορετικά. Το συνηθισμένο γάλα περιέχει 30 θρεπτικά στοιχεία ενώ το γάλα της μητέρας περιέχει τουλάχιστον 300. Το γάλα του θηλασμού  βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην στήριξη του ανοσοποιητικού  συστήματος αλλά περιέχουν ορμόνες που βοηθούν όχι μόνο το μωρό αλλά και την μητέρα να κοιμάται καλύτερα.
Δεν μπορείς να πίνεις αλκοόλ όσο θηλάζεις.
Αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί με ένα γεύμα δεν πρόκειται να βλάψει το μωρό σας. Η καλύτερη στιγμή να πιείτε ένα ποτήρι είναι όσο θηλάζετε γιατί το αλκοόλ δεν θα προλάβει να απορροφηθεί από το μωρό σας. Φυσικά μιλάμε για ένα ποτήρι και όχι για παραπάνω  ποσότητα.
 Δεν μπορείτε να θηλάζετε αν βρίσκεστε στην δουλειά.
Μπορείτε να βγάζετε γάλα με το θήλαστρο και να το κρατάτε στο ψυγείο  έτσι ώστε να το ταϊσετε την ώρα και ας βρίσκεστε στην δουλειά. Ή μπορείτε να του δώσετε έτοιμο γάλα και να το θηλάσετε όταν γυρίσετε.
Ξεκινήστε με μικρά γεύματα και αργότερα με μεγάλα.
Αυτός είναι  ένας μύθος που δεν έχει καμία επιστημονική αξία.  Ταϊστε το μωρό σας όσο χρειάζεται και θέλει για να χορτάσει.
Το μητρικό γάλα δεν αλλάζει.
Στην πραγματικότητα το μητρικό γάλα αλλάζει και κατά την διάρκεια ενός γεύματος αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Παίζει ρόλο το πόσο πεινασμένο είναι ένα μωρό γιατί στην αρχή το γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά και το χορταίνει πιο γρήγορα. Άρα ανάλογα με  το πόσο γάλα θα πιει στο ένα γεύμα , θα αλλάξει και η σύσταση του γάλακτος στο επόμενο γεύμα.
Δεν μπορείς να θηλάσεις αν έχεις εμφυτεύματα ή piercing.
Μια πλαστική εγχείρηση στήθους ή τα σκουλαρίκια  piercing στήθους δεν εμποδίζουν την παραγωγή γάλακτος και συνεπώς του θηλασμού.
Δεν μπορείς να θηλάσεις δημόσια.
Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει τις μαμάδες να θηλάζουν. Όλες οι μαμάδες είναι ελεύθερες να θηλάζουν.
Ο θηλασμός κάνει το στήθος να μοιάζει »πεσμένο.»
Έρευνες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στο στήθος που θηλάζει και σε αυτό που δεν θηλάζει. Ο τοκετός επηρεάζει το στήθος και όχι ο θηλασμός.
Είσαι κακή μάνα αν δεν θηλάζεις.

Δεν  είναι όλες οι μαμάδες υποχρεωμένες να θηλάσουν. Αποτελεί προσωπική απόφαση της κάθε μητέρας.