Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Όταν η πόλη γερνά το δέρμα μας, τί πρέπει να κάνουμε?

Ξηρότητα, πρόωρη γήρανση, ακμή, άτονη όψη, φραγμένοι ή διεσταλμένοι πόροι, ερεθισμοί και αλλεργίες. Μήπως πίσω από την προβληματική συμπεριφορά της επιδερμίδας μας κρύβεται η πόλη;


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το βρετανικό ειδησεογραφικό site dailymail.co.uk, οι γυναίκες που ζουν στην επαρχία έχουν πιο υγιή επιδερμίδα σε σχέση με εκείνες που ζουν σε αστικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εκτίθενται περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Για την ακρίβεια, η ζωή στην πόλη επιταχύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος ως και 10%. 
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μόλυνση που απειλεί την υγεία της επιδερμίδας μας, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες διαβίωσης, όπως το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή κ.λπ. Υπάρχει σωτηρία; Ναι, η μετακόμιση στην εξοχή. Αλλά επειδή δεν προβλέπεται να το κάνουμε σύντομα, ας δούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πόλης στο δέρμα μας.
*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, σε 200 γυναίκες μεταξύ 30-45 ετών, από την πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών P&G.

Σαμποτέρ #1: Μόλυνση
Η μόλυνση είναι μία από τις κύριες αιτίες της φθοράς της επιδερμίδας, επισημαίνουν οι ειδικοί, και αποτελείται από δύο συνιστώσες: αφενός την ορατή, δηλαδή την αιθαλομίχλη και τη βρομιά, που επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και των μαλλιών (πρόκειται γι’ αυτό το γκρι χρώμα που μένει στον δίσκο ντεμακιγιάζ όταν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το βράδυ), και αφετέρου τη μη ορατή άμεσα, δηλαδή τα δηλητηριώδη αέρια, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία ευθύνονται για τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα φορτισμένα μόρια οξυγόνου που βλάπτουν τα συστατικά του κυττάρου και αλλοιώνουν το DNA, αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα, προκαλούν δυσχρωμίες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 
Σωτήρια λύση: ο σχολαστικός καθαρισμός
Είναι η κίνηση-«κλειδί» για την προστασία του δέρματος, από τη στιγμή που ζούμε σε αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, για να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη της διαδικασίας, δεν αρκούμαστε μόνο σε ένα απλό σαπούνι ή γαλάκτωμα. Οι ειδικοί μάς προτρέπουν να αφιερώνουμε ένα λεπτό στο καθάρισμα και να συνδυάζουμε το καθαριστικό με ένα εργαλείο, που μπορεί να είναι ένα βουρτσάκι ή ένα βαμβακερό, απαλό ύφασμα, ώστε να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους σε βάθος. Επίσης, για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να οξυγονωθεί και να μειώσουμε τις ατέλειες, χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα μία απολεπιστική μάσκα ή ένα σκραμπ με σύμπλεγμα οξέων (π.χ. γλυκολικό, σαλικυλικό) και βιταμίνες, όπως η Ε.

Σαμποτέρ #2: Στρες
«Το στρες γερνάει ως και 10 χρόνια την επιδερμίδα», δηλώνουν οι ερευνητές μιας γνωστής αμερικάνικης εταιρείας καλλυντικών. Δυστυχώς, η ζωή στην πόλη και το άγχος πάνε πακέτο. Η κίνηση στον δρόμο, οι μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύουμε συνεχώς, οι πυρετώδεις ρυθμοί εργασίας και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις μας επηρεάζουν τον οργανισμό και κατά συνέπεια το δέρμα μας. Τι συμβαίνει: Το στρες διεγείρει την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, μειώνει την άμυνα του δέρματος και επιβραδύνει την ανανέωση των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως ξεσπάσματα ακμής, κοκκινίλες, αφυδάτωση και ξεφλούδισμα. Περιττό να πούμε ότι οι τυχόν κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο και η συστηματική κατανάλωση αλκoόλ, είναι έξτρα επιβαρυντικές. 
Σωτήρια λύση: οι Αντιοξειδωτικές ουσίες
Στη θεωρία είναι εύκολο να καταπολεμήσουμε το στρες, στην πράξη όμως όχι και τόσο. Εκτός, λοιπόν, από τις μεθόδους αντιμετώπισής του, όπως η γυμναστική, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η αρωματοθεραπεία, ποντάρουμε στη διατροφή και στην καλλυντική περιποίηση με αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως η πανθενόλη, η πρόπολη, το εκχύλισμα άγριας τριανταφυλλιάς, αλλά και τα βλαστοκύτταρα πορτοκαλιού. Επιπλέον, το μέικ-απ με SPF, καθώς και οι ΒΒ και CC κρέμες, είναι δύο ακόμα τρόποι για να προστατεύουμε το δέρμα μας από το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σαμποτέρ #3: Κούραση και έλλειψη ύπνου
Αποδεδειγμένα, ο ύπνος από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί είναι αναντικατάστατος, γιατί εκείνες τις ώρες κορυφώνεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος. Αντίθετα, η έλλειψή του ή η κακή ποιότητά του έχει μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες: Α) Μειώνεται η παραγωγή της μελατονίνης, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας του οργανισμού που προστατεύει το DNA και επιδιορθώνει τις βλάβες της επιδερμίδας. Β) Ο μηχανισμός ανάπλασης δεν δουλεύει σωστά και οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται αντί να μειώνονται. Το αποτέλεσμα του κακού ύπνου φαίνεται στον καθρέφτη από το επόμενο κιόλας πρωί: θαμπή και άτονη όψη, τραχιά υφή, μαύροι κύκλοι και «σακούλες». 
Σωτήρια λύση: Τι άλλο; Ο ύπνος
Για να διευκολύνουμε την έλευση του ύπνου και να επωφεληθούμε στον μέγιστο βαθμό από την ευεργετική του δράση υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε: Κατ’ αρχάς, αρκετές ώρες πριν κοιμηθούμε, αποφεύγουμε το αλάτι, που ανεβάζει την πίεση, καθώς και τον καφέ και το κάπνισμα, γιατί η καφεΐνη και η νικοτίνη διεγείρουν το νευρικό μας σύστημα. Επίσης, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα, προκειμένου να έχουμε έναν ήσυχο ύπνο: φροντίζουμε τον φωτισμό, χρησιμοποιούμε μια μάσκα ύπνου, φοράμε ωτασπίδες. Μια έξυπνη ιδέα είναι το ηλεκτρικό υπόστρωμα, που ζεσταίνει τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες και να παράγονται ηρεμιστικές ορμόνες, όπως η σεροτονίνη. Tέλος, πριν κοιμηθούμε, και μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιούμε μία κρέμα νύχτας με βιταμίνη Ε και ρετινόλη, που ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου, ενώ μία με δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε μια μάσκα με αμυγδαλικό και λακτικό οξύ, που επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπλασής του.
Tip: Για επιπλέον ενυδάτωση, εφαρμόζουμε πριν από την κρέμα ένα σέρουμ που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας.

Tι συμβαίνει με τα μαλλιά;
Τα τρία τέταρτα των γυναικών θεωρούν εύστοχα ότι ο αγχωτικός ρυθμός της πόλης ευθύνεται για την απώλεια όγκου και το αδυνάτισμα της τρίχας. Οι ελεύθερες ρίζες, ή αλλιώς το οξειδωτικό στρες, εκφυλίζουν την τρίχα, καταστρέφοντας τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον φλοιό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρωγμών, που κάνουν την τρίχα εύθραυστη και επιρρεπή στο φριζάρισμα. Με άξονα τα παραπάνω, περιποιούμαστε τα μαλλιά μας με ειδικά συμπλέγματα ενδυνάμωσης, που απομακρύνουν από την τρίχα τους βλαβερούς ρύπους, οι οποίοι συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, και εμπλουτίζουν το εσωτερικό της με μικρο-ίνες, προκειμένου να την ενισχύσουν.
πηγή vita.gr