Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Πώς θα του πείτε ότι περιμένει αδελφάκι;

Η ανακοίνωση μιας νέας εγκυμοσύνης είναι ευκολότερη για όλους, καθώς η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: το ζευγάρι έχει το know how για το μεγάλωμα ενός μωρού, οι παππούδες νιώθουν την ίδια συγκίνηση... Τι γίνεται όμως με το μεγαλύτερο παιδί; Όχι σπάνια, το πρώτο παιδί εκδηλώνει θυμό, ζήλια και επιθετικότητα για το νέο μέλος της οικογένειας, που έρχεται σαν «εισβολέας» να διεκδικήσει χώρο στο σπίτι του και χρόνο από τους γονείς του...
H ανακοίνωση της άφιξης του πελαργού συνεπάγεται αλλαγές, όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για το παιδί ή τα παιδιά που ήδη υπάρχουν. Τα μεγαλύτερα αδέλφια καλούνται με την έλευση του μωρού να μοιραστούν το δωμάτιό τους, τα παιχνίδια τους, αλλά -κυρίως- την αγάπη των γονιών τους. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όταν υπάρχει ένα παιδί, και μάλιστα μικρό σε ηλικία (2 ή 3 ετών).
Το «μοιράζομαι» δεν είναι το πιο δυνατό σημείο των παιδιών προσχολικής ηλικίας: αυτό δεν αφορά μόνο το δωμάτιο ή τα παιχνίδια αλλά και την προσοχή και την αγάπη των γονιών. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να συζητήσουν με το παιδί και να το καθησυχάσουν, λέγοντάς του ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή τους.
To timingΗ στιγμή που θα διαλέξετε και ο τρόπος με τον οποίο θα προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας για το νέο του αδελφάκι έχουν μεγάλη σημασία.
Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να μην ανακοινώνουν αμέσως την είδηση της εγκυμοσύνης, αφενός για να βεβαιωθούν για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης, αφετέρου γιατί ο χρόνος για το παιδί σας μετράει διαφορετικά και η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη.
Μια καλή χρονική στιγμή για την ανακοίνωση είναι στον 4ο ή στον 5ο μήνα. Αν, ωστόσο, έχετε άσχημη εγκυμοσύνη και εμφανή συμπτώματα, καλό θα είναι να του το πείτε νωρίτερα, ώστε να μη νομίσει ότι σας συμβαίνει κάτι κακό.
Την κατάλληλη στιγμή, εξηγήστε του ότι περιμένετε και άλλο παιδί, με ηρεμία και τρυφερότητα, δίνοντάς του να καταλάβει ότι δεν πρόκειται ποτέ να στερηθεί την αφοσίωσή σας, ότι πρόκειται για ένα χαρούμενο γεγονός για την οικογένεια κι ότι είναι ευτυχία να μεγαλώνει με ένα αδελφάκι.
Ανάλογα με την ηλικία του, εξηγήστε του πώς βρέθηκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς και πώς μεγαλώνει. Δώστε του τις απαντήσεις που ζητάει, αλλά μην επεκτείνεστε σε λεπτομέρειες που ενδέχεται να το προβληματίσουν ακόμη περισσότερο.
ΕμπλοκήΑπό τη στιγμή που θα του το ανακοινώσετε, ωστόσο, είναι σημαντικό να το εντάξετε στις προετοιμασίες για τη νέα άφιξη. Πάρτε το μαζί σας όταν θα πάτε να ψωνίσετε τα ρούχα, την προίκα ή την κούνια του μωρού και αφήστε το να πει τη γνώμη του, ώστε να μη νιώσει ότι παραμερίζεται. Ζητήστε του επίσης να σας πει ιδέες για το όνομα που θα δώσετε στο μωρό. Θα αισθανθεί έτσι ότι η εγκυμοσύνη σας είναι μια υπόθεση οικογενειακή, στην οποία καλείται να συμμετάσχει ενεργά.
Όσο πιο πολύ συμμετέχει το παιδί στην προετοιμασία του ερχομού, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή του, τονίζουν οι ειδικοί.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να νιώσει τρυφερά απέναντι στο νέο μωρό, δίνοντάς του την ευκαιρία να «γνωριστεί» μαζί του πριν ακόμη γεννηθεί. Αφήστε το να ακουμπήσει το αφτί του στην κοιλιά σας, να ακούσει και να νιώσει το έμβρυο να κλοτσάει.
Εξηγήστε του ότι το μωρό χρειάζεται την βοήθεια όλων σας για να μεγαλώσει, γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει μόνο του τις ανάγκες του και ζητήστε τη βοήθειά του. Διαβάστε του ιστορίες σχετικά με τον τρόπο που γεννιούνται τα μωρά, δείξτε του παλιές δικές του φωτογραφίες και ρουχαλάκια από τότε που ήταν στην κούνια, μιλήστε του για εκείνη την εποχή και τη φροντίδα που χρειαζόταν. Χρησιμοποιήστε μία κούκλα - μωρό, για να του δείξετε, μέσα από το παιχνίδι τις ανάγκες που έχει ένα μωρό: ότι χρειάζεται τάισμα, άλλαγμα και πλύσιμο, νανούρισμα και ησυχία για να κοιμηθεί. Όσο καλύτερα ενημερώσετε το παιδί για όλα όσα θα συμβούν με την άφιξη του μωρού, τόσο πιο ομαλά θα δεχτεί τη νέα κατάσταση.
Κάντε μια αναλυτική συζήτηση μαζί του, απαριθμώντας του τα πλεονεκτήματα του να έχει αδελφάκι και βοηθώντας το να τα κατανοήσει. Εξηγήστε του ότι το μωρό είναι μέλος της οικογένειάς σας και ότι μεγαλώνοντας θα γίνουν πολύ καλοί φίλοι και θα μοιράζονται όμορφες στιγμές.
Ενθαρρύνετέ το να εκφράσει τα συναισθήματά του, ακόμη κι αν αυτά είναι αρνητικά. Είναι πολύ σημαντικό να τα συζητήσετε μαζί του.
Το λάθοςΌχι σπάνια, είναι οι ίδιοι οι γονείς που πυροδοτούν τη ζήλια του πρώτου παιδιού προς εκείνο που έρχεται, όταν αρχίζουν τα «μη»: «Μην στενοχωρείς τη μαμά», «Δεν μπορώ τώρα, πρέπει να φροντίσω το μωρό» κ.ο.κ. ή όταν αλλάζουν δραστικά την καθημερινότητα του παιδιού, λόγω της έλευσης του νέου μέλους. Φροντίστε οι όποιες αλλαγές στο σπίτι και στην καθημερινότητα του παιδιού γίνουν να πραγματοποιηθούν σταδιακά και σίγουρα πριν την άφιξη του μωρού στο σπίτι, γιατί στο μυαλό του παιδιού, ο «υπεύθυνος» για όλη αυτήν την αναστάτωση θα είναι το αδελφάκι. Αν πρόκειται π.χ. να γίνουν αλλαγές στο δωμάτιο του μεγαλύτερου παιδιού, καλό είναι αυτές να συμβούν πριν τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, έτσι ώστε να μην αισθανθεί ότι εκτοπίζεται.
Η πρώτη συνάντησηΚάντε σχέδια για το πως θα απασχοληθεί το παιδί σας τις ώρες/ημέρες που ενδεχομένως χρειαστεί να λείψετε και ενημερώστε το κατάλληλα, ώστε να ξέρει τι να περιμένει. Προσπαθήστε όσο γίνεται, να κρατήσετε την ρουτίνα του παιδιού σταθερή τις ημέρες/εβδομάδες πριν και μετά την γέννα.
Φροντίστε το παιδί να σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο όσο πιο σύντομα γίνεται μετά τη γέννηση του μωρού. Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέξει ένα πολύ ωραίο δώρο για το μικρό του αδελφάκι για την πρώτη φορά που θα το δει. Αγοράστε και ένα δώρο που θα του χαρίσει το μωρό και το οποίο θα πάρει όταν το πρωτοδεί.
Σχεδιάστε τη συνάντηση έτσι, ώστε όταν το πρωτοδεί, να μην είναι στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά αλλά στο κρεβατάκι του ή στο πορτ-μπεμπέ. Εκείνη την ώρα θα είναι καλό να μην είναι παρόντες άλλοι επισκέπτες έτσι ώστε να έχει την αίσθηση της αποκλειστικής προσοχής. Αν θέλει να κρατήσει το αδελφάκι του στην αγκαλιά του ενθαρρύνετέ το και βοηθήστε το να το κάνει.