Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Υγρό Κολλαγόνο: Το Ελιξήριο της Νεότητας

Στις μέρες μας οι γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ένα νέο όπλο κατά της γήρανσης το οποίο είναι το πόσιμο κολλαγόνο, πριν και μετά το botox, τα laser και το λίφτινγκ, για την καλύτερη διατήρηση των αποτελεσμάτων των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής.
Collagen Pro-Active, το Νο#1 κολλαγόνο!
Που βοηθά;
Ουσιαστικά, το κολλαγόνο είναι το πιο σημαντικό δομικό συστατικό, η κυριότερη πρωτεΐνη στο σώμα (περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πρωτεϊνών) και αποτελεί κατά προσέγγιση το 75% του δέρματος. Το κολλαγόνο επαρκές σε ποιότητα και ποσότητα βοηθά το δέρμα να παραμείνει νεανικό, παχύ, σφριγηλό και ελαστικό, απαλό χωρίς ρυτίδες, χωρίς κυτταρίτιδα ή ραβδώσεις (ραγάδες), ενώ ταυτόχρονα βοηθά τις πληγές και τα τραύματα να επουλώνονται γρήγορα με ουλές αφανείς, που σβήνουν με την πάροδο των ετών. Αν και βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, απαντάται επίσης ευρέως στους συνδετικούς ιστούς σαν μια φυσική κόλλα, παρέχοντας μηχανική αντοχή σε τένοντες, χόνδρους, οστά και συνδέσμους.
Το κολλαγόνο βοηθά τα μαλλιά να είναι γερά χωρίς ψαλίδα, κρατά τα νύχια δυνατά να μην σπάνε, ενώ είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Το σώμα χρησιμοποιεί κολλαγόνο καθημερινά για την ανάπλαση και επιδιόρθωσή του.
Ο σημαντικός ρόλος του ύπνου
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μετατρέπει το διαθέσιμο κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά σε νέους ιστούς. Η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες πραγματοποιείται συνήθως στο διάστημα 12:00 -05:00 π.μ. και κατόπιν αξιοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Έλλειψη Κολλαγόνου και Γήρανση
Μετά την ηλικία των 30 η φυσική διαδικασία γήρανσης έρχεται με μια επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου. Καθώς μεγαλώνουμε προκαλείται όχι μόνο μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά και της ποιότητάς του. Αυτό συνεπάγεται ορατά σημάδια γήρανσης του δέρματος που γίνεται λεπτό, ανελαστικό, χάνει την λάμψη του και αφυδατώνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται και οι δυσχρωμίες και κηλίδες της φωτογήρανσης γίνονται ολοένα πιο έντονες.
Πρόωρη Γήρανση
Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης και σωστού ύπνου επιταχύνουν κατά πολύ τη διαδικασία γήρανσης, αφού είναι επιβλαβείς για την σύνθεση του κολλαγόνου μέσα στο σώμα μας, με αποτέλεσμα πρόωρη γήρανση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Collagen Pro-Active, το Νο#1 κολλαγόνο!
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι προκαλεί η έλλειψη κολλαγόνου στον οργανισμό μας:
Ρυτίδες:Οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται, οι λεπτές γραμμές γίνονται πιο βαθιές αύλακες και οι ρυτίδες 'έκφρασης' γίνονται μόνιμες.
Κυτταρίτιδα
Η διάσπαση και η χαλάρωση των ινών κολλαγόνου του δέρματος επιδεινώνει την κυτταρίτιδα, αφού διά των χασμάτων του πλέγματος του κολλαγόνου προβάλουν ανομοιόμορφα οι συγκεντρώσεις του λίπους, προσδίδοντας την χαρακτηριστική όψη 'φλοιού πορτοκαλιού’.
Χαλάρωση - Πτώση
Το δέρμα ατροφεί, λεπταίνει και οι ιστοί σε πρόσωπο, προγούλι-λαιμό, στήθος, γλουτούς, βραχίονες και εσωτερικό μηρών χαλαρώνουν και πέφτουν, ειδικά μετά από αυξομείωση βάρους.
Κακή Επούλωση - Ουλές
Τα τραύματα επουλώνονται με πιο αργό ρυθμό και οι ουλές μετατραυματικές ή μετεγχειρητικές είναι πιο εμφανείς και ατροφικές.
Ραβδώσεις
Η ρήξη των ινών κολλαγόνου ιδιαίτερα στην εφηβεία ή σε απότομες αυξομειώσεις βάρους προκαλεί τις ραβδώσεις (ραγάδες) κυρίως σε κοιλιά, βραχίονες, γλουτούς και μηρούς.
Γιατί υγρό πόσιμο κολλαγόνο;
Τα “δομικά στοιχεία” των πρωτεϊνών είναι 20 αμινοξέα. Από αυτά, ο οργανισμός μπορεί να κατασκευάσει 11 αμινοξέα, επομένως τα υπόλοιπα 9 'απαραίτητα αμινοξέα' πρέπει να τα παίρνει από τη διατροφή.
Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα και οι δίαιτες σήμερα δεν παρέχουν στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως παλιά, λόγω των φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης, των κακών συνθηκών καλλιέργειας και της κατώτερης ποιότητας του εδάφους.
Επιπλέον καθώς γερνάμε η ικανότητα του σώματός μας να παράγει κολλαγόνο επιβραδύνεται σημαντικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγρή, πόσιμη μορφή του κολλαγόνου απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο.
Η λήψη του υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει την πυκνότητα των ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο. Τα πεπτίδια του πόσιμου κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών.
Συμπερασματικά λοιπόν όταν ο οργανισμός μας διαθέτει ικανή ποσότητα και καλής ποιότητας κολλαγόνο, εξασφαλίζει συνθήκες μακροζωίας και ποιότητας ζωής, με υγεία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Χριστίνα Χριστοφορίδου, Πλαστικός Χειρουργός, Πηγή
Διάγραμμα: Κολλαγόνου / Ηλικίας