Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τα συμπληρώματα διατροφής προστατεύουν από τους τραυματισμούς

Η άθληση, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, συχνά οδηγεί σε κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Ένα σωστό θεραπευτικό πλάνο, με τη βοήθεια ενός ορθοπαιδικού χειρουργού, αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τη σωστή αποκατάσταση του τραυματισμού και την επιστροφή του αθλητή στην ενεργό δράση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευμένος στην αρθροσκοπική χειρουργική και την Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων, κ. Γεώργιος Γκουδέλης, δίνει όλες τις λεπτομέρειες για το healthyme.gr

Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα συμπληρώματα διατροφής στην ενίσχυση των επιδόσεων ενός επαγγελματία και ενός ερασιτέχνη αθλητή;Τα άτομα που ασκούνται σε συστηματική βάση, όπως οι επαγγελματίες (αλλά και οι ερασιτέχνες) αθλητές, χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής για τρεις λόγους:
1. Να προστατευτούν από τους τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος προσφέροντας στον οργανισμό τους, μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, τα απαραίτητα δομικά στοιχεία των ιστών του σώματος.
2. Να μπορεί ο οργανισμός τους να αποκαταστήσει γρηγορότερα τους μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει και να αυξήσει τις σωματικές δυνάμεις και εν τέλει τις αθλητικές επιδόσεις.
3. Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που ο οργανισμός τους χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα που έχουν.
Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής δεν θα πρέπει να είναι αυθαίρετη και αλόγιστη. Εδώ απαιτείται διατροφική καθοδήγηση από ειδικούς διατροφολόγους. Είναι επίσης σημαντικό, τα συμπληρώματα διατροφής να είναι κορυφαίας ποιότητας και όχι αμφιβόλου προέλευσης.