Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Παιδική παχυσαρκία. Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται; πηγή: healthyme.gr
Μιλώντας για την παιδική παχυσαρκία, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα, δεν περιορίζεται στη γνωστή εξωτερική εικόνα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παχύσαρκα παιδιά του σήμερα, είναι οι παχύσαρκοι ενήλικοι του αύριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Η παιδίατρος κ. Αντωνία Δασταμάνη, μιλάει στο healthyme και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος μιας και η κατάσταση της υγείας των παιδιών (η τωρινή αλλά και η μελλοντική) είναι ό,τι πολυτιμότερο…!

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία, η οποία επηρεάζει την υγεία και στην ενήλικη ζωή, καθώς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες! Όπως εξηγεί η παιδίατρος κ. Αντωνία Δασταμάνη, «ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το γνωστό BMI, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπέρβαρα θεωρούνται τα παιδιά με ΔΜΣ μεγαλύτερο της 85ης εκατοστιαίας θέσης (ΕΘ) και παχύσαρκα αυτά των οποίων ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος της 95ης ΕΘ στις καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν σε όλα τα Βιβλιάρια Υγείας του παιδιού. Οι επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου, στον δυτικό κόσμο και στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί μια χρόνια και νοσογόνο κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή του.
Τα αίτιαΓια να αντιμετωπίσεις ωστόσο ένα πρόβλημα, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις την αιτία ή τις αιτίες που το προκαλούν. «Η παιδική παχυσαρκία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό - δεν μπορεί να αποδοθεί μεμονωμένα σε γενετικά ή περιβαλλοντικά αίτια.
Μελέτες
 έχουν δείξει ότι η πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης στο πρώτο 6μηνο της κύησης και το κάπνισμα της μητέρας στη διάρκειά της, αυξάνουν τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας. Στη βρεφική ηλικία το πολύ χαμηλό, αλλά και το πολύ υψηλό βάρος γέννησης, σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Όσον αφορά στη βρεφική διατροφή, η χορήγηση γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη βάρους τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής. Όμως και στην παιδική και εφηβική ηλικία, οι δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και το γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση-υπολογιστής-κινητό) έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας», σημειώνει η κ. Δασταμάνη.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η παχυσαρκία είναι θέμα γονιδιακό. Κατά πόσο ισχύει αυτή η θεωρία; Σύμφωνα με την ειδικό, τα γονίδια παίζουν ρόλο στην αποθήκευση του λίπους, αλλά η συσσώρευση αυτή έχει άμεση σχέση και με την έλλειψη της άσκησης και με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που η παχυσαρκία οφείλεται σε γενετική βλάβη, διευκρινίζει η ειδικός, αυτά όμως αφορούν ένα μικρό ποσοστό.
Ας πάρουμε τα μέτρα μαςΤα παρακάτω, περιλαμβάνουν τα μέτρα που συμφωνούν οι ειδικοί ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Οι ειδικοί προτείνουν:
· Τον περιορισμό των τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά τροφών (αναψυκτικά, fast food).
· Τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες ζωής, εφόσον η μητέρα έχει αρκετό γάλα και είναι σε θέση να θηλάσει το βρέφος.
· Τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων μέσω ελέγχου των μερίδων του φαγητού.
· Τη μείωση των προσλαμβανόμενων κορεσμένων λιπαρών σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών.
· Την αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών
· Την κατανάλωση τακτικών γευμάτων, σε σταθερές ώρες.
· Ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα του πρωινού, που δεν πρέπει να παραλείπεται.
· Την αποφυγή του συνεχούς «τσιμπολογήματος» κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μετά το σχολείο.
Οι γονείς θα πρέπει να υιοθετήσουν υγιή μοντέλα ως προς τη διατροφή και την άσκηση και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία στα παιδιά τους. Παιδιά και γονείς πρέπει να ενημερωθούν ότι ο στόχος για ένα παχύσαρκο παιδί θα πρέπει να είναι η προαγωγή αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής και όχι η γρήγορη απώλεια βάρους. Μην ξεχνάτε πως η άσκηση είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας!